11. Πώς θα αντιμετωπίσω την Αμερικάνικη σηψιγονία (Α.Σ.) που βρέθηκε στα μελίσσια μου; Μπορώ να χρησιμοποιήσω την Τερραμυκίνη και κάποια άλλα σκευάσματα που μου συστήνουν;
Γίνεται μια προσεκτική επιθεώρηση σε όλα τα μελίσσια και σημειώνονται όσα έχουν την αρρώστια. Θα βοηθούσε να περιοριστεί το πρόβλημα, εάν τα άρρωστα μελίσσια μπορούσαν να μεταφερθούν σε κάποια άλλη περιοχή μακριά από το κύριο σώμα του μελισσοκομείου.
Τα μικρά μελίσσια με Α.Σ. (κάτω από 5 πλαίσια πληθυσμού) κλείνονται το βράδυ και θανατώνονται. Όλο το περιεχόμενο (πλαίσια, κηρήθρες, μέλισσες) καίγεται και θάβεται αμέσως ώστε να μην δημιουργηθεί λεηλασία και διασπορά της αρρώστιας.
Οι μέλισσες από τα δυνατά μελίσσια, χωρίς κανένα από τα πλαίσιά τους, μεταγγίζονται (τινάζονται) σε καθαρές κυψέλες οι οποίες έχουν προηγούμενα απολυμανθεί με φλόγιστρο ή με καυστική σόδα. ¨Όλα τα πλαίσια καίγονται και θάβονται. Πλαίσια με μέλι μπορούν να τρυγηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως τροφή του ανθρώπου. Στα μελίσσια αυτά δίνονται φύλλα κηρήθρας για να κτίσουν και αφήνονται νηστικά τουλάχιστο για 24-48 ώρες ώστε να καταναλώσουν την ποσότητα τροφής που έχουν στο στομάχι τους. Με τον τρόπο αυτό μεγάλος αριθμός από τα σπόρια της αρρώστιας θα απομακρυνθεί με τα περιττώματά των ακμαίων μελισσών.
Τις επόμενες ημέρες τα μελίσσια τροφοδοτούνται με άφθονο σιρόπι. Τις πρώτες ημέρες τροφοδοσίας τοποθετείται στο κέντρο της κυψέλης και ένα άδειο κτισμένο πλαίσιο ώστε να αποθηκεύσουν προσωρινά οι μέλισσες το σιρόπι. Όταν κτιστούν οι πρώτες κηρήθρες το πλαίσιο αυτό απομακρύνεται. Η τροφοδοσία συνεχίζεται μέχρι να κτιστούν όλες οι κηρήθρες.
Mην χρησιμοποιήσετε Τερραμυκίνη ή οποιονδήποτε άλλο σκεύασμα. Μέλι με υπολείμματα αντιβιοτικών δεν μπορεί πλέον να διακινείται στην αγορά. Έστω και ελάχιστες συγκεντρώσεις ανιχνεύονται εύκολα. Οριστικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κανένα σκεύασμα για τη θεραπεία της Αμερικάνικης Σηψιγονίας. Μελλοντικά εάν βρεθεί κάποιο βιολογικό σκεύασμα και επιτραπεί η χρήση του για την Α.Σ. θα ανακοινωθεί αμέσως.
Η θεραπεία αυτή όπως και πολλές άλλες ΝΟΜΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΒΛΑΒΕΙΣ αναρτήθηκε απο το εργαστήριο μελισσοκομίας-σηροτροφίας του ΑΠΘ στην διεύθυνση: http://beelab.agro.auth.gr/erotiseis_astheneies.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου